Közzétéve Gáspár Attila | 2020-10-21

Miről szól az Atlassian nem mindennapi bejelentése?

2020.10.16 pénteken az Atlassian bejelentette, hogy megszünteti a szerver platform fejlesztését és támogatását. Az irány eddig is világos volt - Cloud First Company. Hasonló hírre mindannyian számítottunk valamelyest, ellenben arra, hogy ez nem évek múlva, hanem éppen a múlt héten történik meg, valamint hogy ilyen gyors lefutással, már kevesek fogadtak volna nagyobb összegben.

A bejelentés lényege, hogy 2021. februárjától nem lehet új szerver verziós alaptermékeket vásárolni – Jira, Confluence, stb. Továbbá egy 3 éves ütemterv alapján a támogatása is megszűnik a szerver verziónak. Emellett részben számos funkcióval bővülnek, részben jelentősen megnövekednek a Data Center termékek árai.

Sorra érkeznek a kérdések, hogy "ez mennyire végleges?", "mit tudunk erről?", "várható-e változás?".

Jelen információink alapján biztosan állíthatjuk, a pálya tisztán kezd kirajzolódni, nézzük tehát, milyen utak állnak az Atlassian közösség előtt!

Milyen lehetőségeim vannak, ha jelenleg szerver verziót használok?

Költözzünk a felhőbe!

Az elsődleges, és legjobb megoldás, amit egy szerver terméket használó cég tehet, hogy mihamarabb felköltözik a felhőbe.

Az Atlassian egyértelműen letette a voksát a felhős megoldások mellett (What does Atlassian's cloud-first model mean for you?). Nagyon komoly erőforrásokat fektet a platform fejlesztésébe, melynek köszönhetően a felhős Jira, Confluence már a világ nagyvállalatai számára is reális választás, amellett, hogy kisebb csapatoknak kiváló "azonnali" hatékonyságnővelő lehetőség. A várható új funkciókról itt olvashatsz bővebben. A fejlesztések mellett rugalmasabb, felhasználónkénti, akár havi árazás érhető el, mindez mindennemű üzemeltetési költség és erőforrásigény nélkül, nagy rendelkezésreállással.

Mit jelent a minél előbb? Fontos ellenőrizni, hogy minden szerveren használt alaptermék funkció, vagy kiegészítő elérhető-e már Cloudban, ha igen, válts mihamarabb!

Ha ez nem jó megoldás neked, nézzük tovább az opciókat!

Legyünk nagyok, irány a Data Center!

Amennyiben nem engedheted meg magadnak, hogy felhős szolgáltatást válassz, akkor is van megoldásunk számodra, hiszen a Data Center verzió továbbra is lehetőségként áll előtted.

A várható funkciókról itt olvashatsz bővebben, de talán a legizgalmasabbak egyike, hogy a nagy Atlassianos kiegészítők beköltöznek az alaptermékbe, így a Jira Data Center tartalmazza majd az Advanced Roadmap és az Insight Asset Management funkcióit, a Confluence Data Center pedig a Team Calendart.

Ha infrastruktúrálisan nem állsz még készen erre, ideális megoldás lehet számodra az Amazon vagy az Azure. Saját kiegészítőinket is ilyen környezetben üzemeltetjük, készséggel állunk rendelkezésedre az infrastruktúra megtervezésében. Ha esetleg nem érzed szükségességét a nagy rendekezésre állású környezet kialakításának, használhatod 1 node-on is a Data Center licencet, élvezve ezzel az összes funkciót, melyeket a tűzfal mögötti nagyvállalatoknak szánnak.

Ha egyik sem megoldás, konzerváld a jelenlegit

Ha sem a felhő – például belső szabályozás miatt – sem a Data Center (pl licence költség miatt) nem opció számodra, akkor sajnos nincs más megoldás, mint a jelenlegi szerver verziót ameddig csak lehet előfizetni, és konzerválva fenntartani a működését. Fontos szempont, mielőtt ezt a verziót választod, hogy ha a support lejárata után (2024 február 2) is működtetni szeretnéd a rendszered, akkor - mivel biztonsági frissítések ekkor már nem érkeznek majd rá! - nyilvánosan semmiképp ne tedd elérhetővé.

Tudtok nekünk segíteni?

Persze!

Tudjuk, hogy ez egy nagyon nehéz helyzet, így bármely opciót is választod, igyekszünk segíteni neked, hogy a lehető leghatékonyabban, a költségvetésednek is kedvezően juss megoldásra. Nézzük a konkrétumokat!

0. Döntéselőkészítés

Foglalj magadnak akár már most ingyenes konzultációs időpontot szakértőinknél, és induljunk el együtt az útkeresésben!

1. Ha felhőbe költöznél

Tanácsadó csapatunk az alábbi 4 lépésben segíti a munkád

Jelenlegi szerver környezet (használt alapfunkciók, kiegészítők), igények feltérképezése

 1. Migrációs terv elkészítése
 2. Teszt migráció
 3. Éles migráció

Konkrét ajánlatot részletesebb információk alapján a tőlünk megszokott ügyfélorientált, Time&Material alapon készítünk.

Továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk az ügyfeleknél felépített kompetenciaközpont fontosságára. Felhő specifikus egész napos képzésünket 2020-ban a helyzetre való tekintettel ingyenesen biztosítjuk a magyar Atlassian közösség számára.

2. A Data Center számodra a megoldás

A lépések teljesen hasonlóak a felhőbe költözésnél, csak más szempontokat kell komolyabban figyelembe venni.

Javasoljunk egész napos Data Center képzésünket, melyet 2020-ban szintén ingyenesen biztosítunk a magyar Atlassian közösség számára.

3. Konzerválni szeretnéd a szerver verziód

Rövid távon ez a legegyszerűbb, azonban hosszú távon ez a legnehezebb megoldás, fontold meg nem megoldás-e mégis az előző kettő közül valamelyik.

Tanácsadóink segítenek neked találni alternatív megoldást, ha pedig nincs más választás, kidolgozunk közösen egy menetrendet, mely a lehető legnagyobb IT biztonság mellett maximalizálja a platform elérhetőségét és értékteremtő képességét a csapatodban.

Konklúzió

Tudjuk, hogy ezek a hírek nagyon komoly változásokat jelentenek majd magyar Atlassian közösség számára, és komoly döntéseket igényelnek. Ami jó hír, hogy van több, mint 3 évünk alaposan átgondolni mindent, másrészt ahogy eddig továbbra is számíthattok ránk. Tapasztalatainkat folyamatosan megosztjuk veletek eseményeinken és online csatornáinkon, ha konkrét együttműködésünkre van szükségetek, elértek bennünket a szokásos csatornákon.

Pár Gyakran Ismételt Kérdés

Kérdés

Válasz

Mely termékeket érinti a bejelentés?

Az értékesítés és a támogatás megszűnése a következő termékeket érinti:

 • Jira Software Server
 • Jira Core Server
 • Jira Service Management Server
 • Confluence Server
 • Bitbucket Server
 • Crowd Server
 • Bamboo Server
 • Az Atlassian által fejlesztett alkalmazások*
 • Atlassian Marketplace Partner-szerveralkalmazások*

Kivételek:

 • Továbbra is vásárolhatsz majd új Fisheye- és Crucible-licenceket, amelyek alapszintű karbantartási módban maradnak.
 • A Bamboo Data Center közeljövőbeli kiadását tervezi az Atlassian. A fejleményekről tájékoztatni fogjuk a jelenlegi Bamboo Server-ügyfeleinket, és folyamatosan frissítjük ezt a GYIK-bejegyzést is. További értesítésig tudsz még új licenceket vásárolni a Bamboo Serverhez.

* Fontos: az alkalmazásvásárlás utolsó napja több tényező függvénye – szempont például, hogy új ügyfél vagy-e, hogy az adott alkalmazást az Atlassian vagy egy Marketplace-partner adta-e ki, és hogy az alkalmazás egy Data Center-előfizetés részét képezi-e majd. Az egyes változások életbe lépésének időtervét itt tekintheted meg.

Forrás: https://www.atlassian.com/hu/migration/journey-to-cloud

Szerverre fog még érkezni javítás, fejlesztés?

Csendes-óceáni idő (PT) szerint 2021. február 2. és 2022. február 2. között továbbra is biztosítja az Atlassian a támogatást (azaz az adatbázis-, böngésző- és Java-támogatást) és a hibajavításokat a szerveralapú termékek számára.

Csendes-óceáni idő (PT) szerint 2022. február 2. után kizárólag a kritikus sebezhetőségek számára nyújt biztonsági hibajavításokat a támogatás végéig, 2024. február 2-ig (PT). Az említett dátumot követően szerveralapú termékeid támogatása megszűnik, és nem adnak ki további termékfrissítéseket.

Forrás: https://www.atlassian.com/hu/migration/journey-to-cloud

Mik a lehetőségeim?

Ahogy a posztban részleteztük (lásd fent :) )

 • Költözzünk a felhőbe! (cloud migráció) (javasolt)

 • Legyünk nagyok, Data Center! (data center migráció)

 • Ha egyik sem megoldás, konzerváld a jelenlegit (legalábbis 2024-ig)

Mivel támogatja az Atlassian a migrációt?

Az Atlassian számos ajánlattal, ösztönzővel és tájékoztató anyaggal támogatja a felhőre történő átállást. Ezek a teljesség igénye nélkül:

Valamennyi ügyfél számára

 • Az Atlassian áttelepítési program (Atlassian Migration Program, AMP): az AMP lépésekre bontott anyagokat, eszközöket, ajánlatokat és támogatást biztosít számodra, végigvezetve a Cloudra való átállás teljes folyamatán.
 • Ingyenes próbaidőszakok a Cloudba való áttelepítéshez: az áttelepüléshez vagy a csomagváltáshoz kapcsolódó költségterhek enyhítésére, ingyenes, kiterjesztett Cloud-próbalicenceket kínál az Atlassian, amelyek időt adnak, hogy megismerkedhess a Clouddal.
 • A felhőszolgáltatásokkal kapcsolatos útvonaltervünk: Szeretnéd megismerni, hogy mi várható a felhőszolgáltatásokban? Nézd meg, miket adtak ki a közelmúltban, és milyen újdonságok várhatók, hogy megtervezhesd az átállást.
 • A Cloud megbízhatósági központja: itt választ találhatsz az Atlassian-felhőbeli biztonságot, adatvédelmet, megbízhatóságot és megfelelőséget illető valamennyi kérdésedre.
 • Cloud-csomagok minden csapatnak: több Cloud-csomagot is összeállítottak a Jirához és a Confluence-hez – így a Free, a Premium és az Enterprise csomagot is –, így a csapatok a méretüktől függetlenül élvezhetik a Cloud nyújtotta innováció és sebesség előnyeit. A Bitbucket több Cloud-csomagot is kínál, hogy kiválaszthasd az igényeidnek megfelelőt.

Nagyobb ügyfeleknek

 • Cloud-hűségkedvezmény: azok az Enterprise-ügyfelek, akik a felhőszolgáltatásokra való átállást tervezik, további árengedményre lehetnek jogosultak.

Oktatási, közösségi és nyílt forráskódú megoldásokat alkalmazó ügyfeleknek

 • Oktatási és közösségi Cloud-árak: a csapatok számára, akik rengeteget dolgoznak a közösségükért, oktatási és közösségi árakat is megállapított az Atlassian a Cloud-szolgáltatásokra vonatkozóan.
 • Ingyenes nyílt forráskódú Cloud-előfizetések: a csapatmunka bármely nyílt forráskódú kezdeményezés esetén kulcsfontosságú, épp ezért ingyenesek az Atlassian Cloud-szoftverei a nyílt forráskódú projektek számára.

Forrás: https://www.atlassian.com/hu/migration/journey-to-cloud

Mennyi lesz az új licencek ára?

Az alábbi linkeken találhatod meg a jövő évi árakat:

Atlassian szerver, Data Center és felhő platformok bejelentés

Ezeket a cikkeket is ajánljuk neked: